Liselerde sınıf tekrarı, devamsızlık ve açık öğretime geçişe ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bugün itibarıyla açık liselere geçişi zorlaştırdı ve açık liselere yalnızca istisnai öğrencilerin geçiş yapmasına karar verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle tekrar riski altında olan öğrencilere yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla “önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu” kuruldu.
Mazeretsiz olarak üst üste iki gün devamsızlık yapan öğrencinin durumu velisine posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla bildirilecek, veli okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgi verilecek, varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmeleri istenecek.
Devamsızlık süresi mazeretsiz 10 günü ve toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanlarına bakılmaksızın başarısız sayılacak ve velilerine yazılı olarak bilgi verilecektir.
Birinci derece yakınını kaybedenler için mazeretsiz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacaktır.
Önleme, müdahale ve yönlendirme kurulu, devamsızlık yapan veya tekrar yapma riski olan öğrencilerin velilerini, devamsızlığın 5. gününde okula davet edecek ve devamsızlık nedenlerinin ortadan kaldırılması için işbirliği yapacak.
Mazeretsiz olarak devamsızlık yaptığınız her gün, haftalık ders programında belirtilen sosyal sorumluluk faaliyetleri için öngörülen süreye bir saat olarak eklenecektir.
Mesleki eğitim merkezinde eğitim alma hakkı bulunmayanlar ile zorunlu eğitime tabi olanlar, talep dikkate alınarak açık öğretim lisesine, mesleki açık öğretim lisesine veya açık öğretim imam hatip lisesine yönlendirilecek. velilerin ve öğrencilerin.
Öğrencilerin okula aidiyetlerini artırmak ve devamlarını sağlamak amacıyla, mazeretsiz devamsızlık yapılan her gün için haftalık ders programında belirtilen sosyal sorumluluk faaliyetleri süresine bir saat eklenecektir.
Yatarak tedavi gerektiren durumlarda, sağlık kurumlarınca verilen rapor süresinin toplam devamsızlık süresini aşması halinde yeni bir karar alındı.
Buna göre, hak kayıplarının önlenmesi amacıyla yatarak tedavi gerektiren durumlarda, tedavi gerektiren hastalığı bulunan veya organ nakli gerektiren öğrencilerde olduğu gibi öğrencilerin devamsızlık süresi de 60 gün olacak.
Açık liseye geçiş zorlaştı
Bakanlığın yeni düzenlemesiyle örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişler zorlaştırıldı. Yönetmelik ile milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, mazeretleri Bakanlıkça onaylananlar ile örgün ortaöğretim kurumlarında öğrenim görme hakkını Mevzuata göre kaybeden öğrenciler, Yönetmeliğin ilgili kararları, açık liselere geçiş ve geçiş yapamayacaktır.
50 başarı puanı sınıfı geçmek için yeterli olmayacak
Bakanlık, düzenlemeyle liselerde not geçme konusunda çok değerli bir dizi düzenlemeye daha imza attı. Buna göre bir üst sınıfa geçiş için gereken 50 ortalama artık yeterli olmayacaktır.
Öğrencilerin notu geçebilmeleri için derslerin nitelik ve kazanımlarını kazanarak eğitim ve öğretim süreçlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla, yıl sonu başarı puanı 50 olan en fazla 1 dersten başarısız olanlara, doğrudan bir sonraki sınıfa geçebilir.
Yeni ders ortalaması 50 olan ve en fazla 3 dersten başarısız olan öğrenciler bir sonraki sorumlu sınıfa geçebilecektir. Yönetmeliğe göre liselerde 4 veya daha fazla dersi zayıf olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacaktır.
Bu uygulama 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak hayata geçirilecektir. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9’uncu sınıf öğrencilerine yeni düzenlemeler uygulanacak, diğer sınıflarda ise eski uygulama devam edecek.
e-Okul sistemindeki sorumluluk sınavlarına girmesi gereken öğrencilerin, okuldan mezun olamayan ve beklemede olan 12. sınıf öğrencilerinin ve bu sınava rağmen okula devam etmeyen öğrencilerin bilgileri esas alınarak yapılan planlamalarda; Devamsızlık bildirimini, sorumluluk sınavı tarihinden 5 iş günü öncesine kadar okul müdürlüğüne bildirmeleri halinde sorumluluk sınav planına girebilirler. dahil edilecek.
Mesleki eğitim merkezinde sınıf tekrarı hakkı ve öğrenim hakkı ile ilgili düzenleme yapılarak, mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin 12. sınıfta ustalık eğitimini diploma almadan geçmemeleri yönünde düzenleme yapıldı. 11. sınıfta kalfalık belgesi.
Açıköğretim lisesi, mesleki açıköğretim lisesi veya açıköğretim imam hatip lisesinde öğrenim görürken elde ettikleri kredi prestiji ile örgün ortaöğretim kurumlarına yatay geçiş ve geçiş yapabilirler, örgün ortaöğretime kayıt şartlarını yerine getirebilirler. çağın prestijine sahip kurumlar, örgün ortaöğretimde eğitim görme ve disiplinli örgün eğitim alma hakkına sahiptir. Yeni eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılında ders bölümünden Ekim ayı sonuna kadar, ikinci yarıyılda yarıyılın ilk iş gününden Şubat ayı sonuna kadar eğitimden çıkarma cezası almayan öğrenciler, ortaöğretim kayıt alanı içerisinde isteğe bağlı olarak yatay geçiş ve yerleştirme kurulunun kararı ile Anadolu programı ve kontenjanları uygundur. Liseler, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu meslek programları, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezleri nakil ve nakil yapabilecek.
Yatay geçiş ve yatay geçiş öğrencilerinin durumu değerlendirilirken; Açıköğretim liselerinde kredi aldıkları dersler ile örgün ortaöğretim kurumlarının haftalık ders programında yer alan dersler sınıf bazında karşılaştırılarak eşleştirilecek ve toplam ders saati sayısı ikiyle çarpılacak, Yönlendirme ve puanlarla değerlendirilmeyen ders saatleri hariç. Toplam kredi prestiji ile ilişkilendirildikleri sınıfa aktarılacak ve aktarılacaktır. Mesleki eğitim merkezine geçişlerde kredi sayısı dikkate alınmayacaktır.
Cep telefonu kullanımı
Yönetmelikteki kararlar doğrultusunda öğrencilerin cep telefonu ve diğer bilişim araçlarını eğitim ortamlarında kullanmalarına yönelik tedbirler alınacak.